Фондация „Спорт в България“

Отлично представяне за България на Европейското първенство в Будапеща

Стилияна Николова и ансамбълът със злато в многобоя, Боряна Калейн с титла на обръч

Националният отбор по художествена гимнастика на България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика в Будапеща, което се проведе на 24, 25 и 26 май.

На 25 май, Стилияна Николова се окичи със злато на многобоя, като по този начин България запази титлата си, която миналата година Боряна Калейн завоюва в Баку. 18-годишната ни грация се представи изключително силно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки. На обръч Николова завърши втора, на лента записа четвърто място и пето на топка.

Първа европейска титла на обръч за страната от 1988 година донесе Боряна Калейн. Възпитаничката на Марияна Памукова беше безапелационна в съчетанието си и взе златото. На финала на бухалки тя се окичи с бронза, а в многобоя се нареди четвърта.

Ансамбълът на България завоюва първото място на многобоя за втора поредна година с общо 74.000 точки. Националният ни отбор (в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Елвира Краснобаева и ансамбъл жени), който е подкрепен от фондацията, защити и отборната си титла с  343.150 точки.

Дебютантката на Европейското първенство при жените Елвира Краснобаева допусна грешки на финала на бухалки и завърши на седма, но на лента показа своята класа и спечели бронзовия медал.

Още две отличия за страната ни донесоха девойките Дара Малинова и Магдалена Вълкова, които взеха съответно сребро на лента и бронз на топка на финалите на отделните уреди, а освен това се наредиха четвърти отборно.