Фондация „Спорт в България“

Вяра Великова: Искаме да култивираме у младите желание за спорт и развитие

„Ние смятаме, че спортът развива дисциплина, високи морални ценности и искаме хората, които го практикуват да се фокусират върху стойностни неща за развитието на личността си. Именно такива са нагласите на Фондацията, да посеем у младите желание за спорт и развитие за сметка на времето, което прекарват пред дигиталните устройства“. Това заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на Фондация „Спорт в България“ Вяра Великова.

Великова разказа повече за основаването и дейността на Фондацията. „Фондация „Спорт в България“ е млада организация с идеална цел, основната ѝ мисия е да подпомага спорта в България. Подпомагаме професионалния спорт, но едновременно с това работим и за реализирането на проекти в аматьорския и масовия спорт, които развиват здравословни навици у младите. Започнахме дейността на Фондацията подпомагайки плувеца в открити води Цанко Цанков, царицата на българския шахмат Нургюл Салимова, от началото на тази година си партнираме доста успешно с ансамбъла и индивидуалистките по художествена гимнастика, баскетболистките от клуб Септември 97, последното ни партньорство е със спортен клуб „Борба – Левски“. Нашите спортисти постигат изключителни успехи“, сподели тя.

Следващите проекти на организацията за фокусирани върху масовия и аматьорския спорт. „Предстои ни ново партньорство с Фондация „Приятели на спорта“, съвместно с Фондация Реал Мадрид за създаване на спортно-социално училище за деца в риск, деца от бедни семейства. Това ще е второто такова училище в България. Също така ни предстои развитието на една мащабна платформа за дигиталното въздействие, на което сме подложени всички ние и нашите деца. Работното име на проекта е „Ловци на време“, очаквайте от нас новини в тази посока“, разкри Великова.

„Много е важна подкрепата, особено когато е навременна. Такава е и оценката и обратната връзка от нашите сътрудничества. Ние сме в постоянен контакт с тях и се опитваме от тези разговори да идентифицираме техните нужди и съответно да можем да ги удовлетворим. Пример е последното ни сътрудничество със спортен клуб „Борба – Левски“, те ни споделиха, че имат нужда от автобус, който да използват за пътуване по време на състезания, тъй като техният е доста стар и амортизиран и от Фондацията откликнахме, представихме им целево средства за закупуване на този автобус. Друг такъв пример е републиканският шампион по бокс Владимир Георгиев, който Фондацията подпомогна целево във връзка с подготовката му за неговия мач с Хуан Руис, който се проведе на гала вечерта MaxFight в началото на миналия месец. Това, разбира се, е много оценено от всички тях“, допълни тя.

В последните месеци Фондацията организира и странични събития, като среща на Нургюл Салимова с ученици от 31 СУЧЕМ, разговор на Цанко Цанков с деца от ДЮШ на Левски и среща на гимнастичките с актьорите от Театър Българска армия. „Смятам, че тези събития са много важни, не само за нас, но и за участниците в тях. Особено за децата е изключително важно, когато успешни спортисти се срещат с тях, разказват им за техния път, как са стигнали до тези успехи. Това всъщност много ги мотивира. Те ни споделиха, че тези събития остават спомен за цял живот за тях, голямо удоволствие. Важно е децата да имат разнообразни инициативи, които да ги подпомогнат, да ги запалят, да ги амбицират да влизат в залата и да спортуват повече. Направихме колаборация между българския спорт и българската култура в лицето на националните ни състезателки по художествена гимнастика, заедно с техните треньорки, посетихме Театър Българска армия, където присъствахме на постановката „Железният светилник“, беше една изключително приятна и ползотворна вечер. Смятаме в бъдеще Фондацията да продължи да организира такъв тип събития, очаквайте интересни инициативи от нас“

За финал Великова пожела успех на всички български спортисти през олимпийската 2024 година. „Очаквам успехи, конкретно за момичетата от ансамбъла и индивидуалистките, които ние подкрепяме, те тренират изключително сериозно за Олимпиадата в Париж, полагат сериозни усилия и аз вярвам, че те ще бъдат оценени подобаващо. В Париж очаквам те да постигнат сериозен успех. Всички български спортисти имат шансове да се представят на добро ниво и дори да се качат на почетната стълбичка“.

Източник: БГНЕС