Фондация „Спорт в България“

Владимир Георгиев: Искам да направя нещо много голямо за себе си и спорта в България

20.04.2024 г. Запишете си в календара. Тогава българинът Владимир Георгиев ще се изправи срещу Шакил Томпсън в битка за европейската титла на Световната боксова организация (WBO) в средна категория. Сблъсъкът ще се проведе в „Магна Център“ в британския град Родъръм, а Георгиев се готви за мача на живота си.

„Занимавам се с бокс над 15 години. Преди това тренирах малко кикбокс. През 2009 г. беше първото ми състезание в аматьорския вариант на спорта. През 2018 г. приключих с него и се насочих към професионалния бокс.“, разказва Българският бик.

„При аматьорите съм многократен медалист от републикански първенства. Имам няколко международни турнира в Гърция, Косово, а в Англия спечелих турнира Eight Men. Надпреварата беше динамична – три мача за една вечер. Спечелих ги и се прибрах с купата“, връща се към първите си години в бокса Георгиев.

„Професионалната ми кариера започна в Англия, с английски мениджъри и промоутъри, но като ми изтече договорът, реших да се прибера в България. При професионалистите съм от 2018 г, а балансът ми е 12 победи и три загуби. Стигнах и до титла срещу много добър противник в мач, в който бях аутсайдер.“, категоричен е посланикът на Palms Bet и Фондация „Спорт в България“.

„Радвам се, че минах при професионалистите. Моят стил не е характерен за три рунда. Разликата е, че при професионалистите е от 4 до 12, аз вече съм и на 10-рундови битки, където са титлите.“, откровен е Георгиев за своите недостатъци и плюсове.

Последният му мач беше срещу Хуан Руис –  шампион на Южна Америка, който Георгиев печели по точки. Победата му помага да се издигне в ранглистата – вече е сред топ 100. Освен това за Владимир се открива невероятна възможност да се бие за европейската титла на Световната боксова организация (WBO) в средна категория.

„В България друг не се е бил за нея и няма как да не скрия, че ми е доста притеснено. Доста хора вярват и разчитат на мен. Това, което ми предстои, е много важно за мен. Имам си мисия, искам да я изпълня и да покоря най-високите върхове в този спорт.“, мечтае боксьорът.

Той не крие, че за да стигнеш далеч в бокса, трябва да рискуваш.. „Такъв мач за титла не е имало в България преди. Аз имам големи мечти, имам визия за това, което искам да правя. Боксът преди всичко е хубав спорт, но и много кофти бизнес. Каквото имам от себе си за даване, ще го дам, само и само да постигна целите си.“, обясни бургазлията.

„В България знам, че имаме момчета, които притежават потенциал, но ние нямаме много традиции в професионалния бокс. Доста от нещата ги учим, а и нямаме такъв размах като хората навън, например да каним големи противници. Въпросът е много комплексен, но сме на прав път. Каквото зависи от мен, давал съм и ще продължа да го правя. Ако един ден мога да споделя опита си от бокса на по-високо ниво, с радост бих го направил.“

Българинът говори и за подготовката си за мача на 20-ти април в Родъръм. Негов съперник ще бъде Шакил Томпсън.

„Подготовката върви, а тепърва имам много натоварен график. Предстоят ми двуразови тренировки до последната седмица. Целта е максимално добра физическа и ментална подготовка. Пътят е приятен, но труден. Аз винаги се подготвям по сходен начин.“, разказа Владимир Георгиев, а противникът му все още няма загуба:

 „На това ниво няма да има лесно. Със сигурност трябва да дам повече дори от това, което притежавам.“

Следват цитати от велики боксьори и негови кумири:

„Както казва Майк Тайсън – всеки иска да е звяр, докато не се наложи да направи това, което прави един звяр, тъй че и аз искам да съм шампион и ми се налага да правя това, което прави шампионът.“

 „В Англия имах сериозни противници, както и след това. Но този е най-силният. В мача за титлата, която спечелих, бях твърд аутсайдер и играх срещу състезател без загуба. Винаги ще има някакви оправдания и винаги ще има възможности, тъй че рискувам и действам. Това е историята на моята кариера“, обясни нашият боксьор, който не се притеснява от предизвикателствата, а иска да постига още и още:

„Можеш да имаш 1000 победи, но ако са срещу леки противници, има ли смисъл? Моята цел е да трупам опит срещу най-добрите. С колкото по-опитни се биеш, толкова по-напред дърпаш в ранглистата. Така идват и мачовете за титла. Няма ограничения къде отиваш след това. С победи попадаш в елита. Вярвам, че имам сили да мина следващото предизвикателство и се чувствам готов“.

 „По-рано ме попитахте какво е нивото на бокса в България. Много от нещата, които в чужбина ги приемат за даденост, за нас трябва да имаш някаква външна подкрепа, за да се радваш максимално. Затова имах нужда от партньори, които ми подадоха ръка в най-важния момент. Радвам се, че от Фондация „Спорт в България“ повярваха в мен и ми осигуряват някакво спокойствие, за да мога да не работя на 66 места и да тренирам посред нощ. Искам да се фокусирам върху това, боксът е мой приоритет. Имам основата, на прав път съм, останалото зависи от мен“, обясни боксьорът, който даде няколко съвета на младите си колеги:

 „Трябва ясно да си кажат дали искат да се занимават с бокс. Когато бях в ученическите и студентските си години, пак тренирах много, но нямах ясна цел какво искам да правя, нямах такъв план, и много пъти съм бил на ръба да се откажа. Нужно е търпение. Но не просто да чакаш, трябва да търсиш успеха и, както и да звучи, да търпиш на бой – с тази вътрешна битка трябва да можеш да се справиш. Със сигурност ще има болка, умора, ще има гадни моменти, които трябва да се преодолеят.“, завърши Владимир Георгиев.