Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков: Леденото плуване е много суров спорт

„Условията в този спорт са много сурови. Когато спечелих световната титла на 400 метра свободен стил температурата беше 1,7 градуса по Целзий“, сподели Цанко Цанков, който по-рано този месец стана двоен световен шампион и световен рекордьор по ледено плуване на Световното първенство в Талин, Естония.

„Плувният басейн беше изграден в пристанището на Талин. Той е временна конструкция, самият басейн няма дъно, дълбочината е около 15 метра. Температурата на водата сутрин обикновено е под нулата, но не замръзва, тъй като е солена. Всяка сутрин върху повърхността на водата се формират няколко сантиметра ледена покривка, които организаторите отстраняват. Близо 1000 плувци от 41 държави взеха участие“, разкри Цанков на пресконференция в Пресклуб България днес.

„Участието ми беше част от моята подготовка за предстоящия маратон – нашият опит за преплуване на прохода Кук. Разстоянието между двата острова на Нова Зеландия. Проходът Кук е включен в групата на седемте най-трудни плувни маратона в света. Разстоянието е около 25 километра по права линия, а температурата на водата, която очакваме, е между 13,6 и 14 градуса. Предстой във вода с такава температура в рамките на 5-6 или повече часа е едно много голямо предизвикателство. Рисковете от хипотермия са причина за около 80 процента от провалените опити за преплуване на прохода Кук. Аз съм добре подготвен, имам необходимата издържливост, даже и скорост, но трябва да мога да се справя с ниските температури на водата. Проходът Кук е известен и с един от най-силните океански течения в света“, каза Цанков относно предстоящото му предизвикателство.

Преплуването на прохода Кук ще се състои между 1 и 10 април, в зависимост от атмосферните условия.

Цанков и екипът му разкриха, че не получават нито лев финансиране от държавата, а единствено от спонсори, един от които е Фондация „Спорт в България“. „Чрез Фондация „Спорт в България“ ние помагаме на индивидуални спортисти, както и на професионални клубове, но конкретно в случая с Цанко, наистина ме въодушеви Цанко като изключителна личност. С неговия силен характер и с личностните качества, които показва. В същото време това, че той сам, заедно с Ники, успява да се пребори, въпреки условията в България, въпреки че от никъде няма подкрепа, действително той заслужава подкрепа. Смятам, че българските индивидуални спортисти имат нужда да им се подаде ръка“, сподели един от основателите на Фондацията Роси МакКий.