Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков стана световен шампион по плуване в ледени води

Цанко Цанков стана световен шампион по плуване в ледени води на първенството в Талин, Естония. Българинът победи конкуренцията в дисциплината 200 метра свободен стил. Цанков триумфира със златния медал по категоричен начин в ледените води на Балтийско море, финиширайки за 2:08.83 мин.

След него завършиха Бенджамин Конжак (Германия) 2:16.80 и Петер Плавец (Словакия) с 2:30.66 минути. Уникалното постижение на Цанко Цанков и златният медал не са всичко от Световното първенство. Бургазлията спечели и бронзовото отличие в дисциплината 25 метра бътерфлай с време от 13:36 секунди.

Това е пореден успех за плувеца, който през август 2023 г. се превърна в първия българин, преплувал разстоянието от о. Санта Каталина до Лос Анджелис. Преплуването на това разстояние е част от седемте маратонски състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). За сега Цанко е успял да завърши успешно две от общо седемте маратонски плувания (първият му успех от състезаниятa от веригата Ocean Seven е преплуването на Гибралтарския проток), като в момента се готви да се изправи пред ново предизвикателство – преплуването на протока Кук, който отново е част от Ocean Seven. 

Още през 2023 г. фондацията подкрепи Цанков в стремежа му да преплува протока Каталина, като в момента организира съвместно с него различни инициативи, целящи да насърчават младото поколение да спортува. Плувецът също така има за цел да се превърне в първия българин, който е завършил успешно всички състезания от Ocean Seven. 

Този следобед Цанко ще се бори за трето отличие на 450 метра свободен стил. Той влезе на финал и плуването ще бъде от 17:50 часа. На Световното първенство участват над 900 участника от 41 държави.

Източник: БГНЕС