Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков: „Протокът Кук ме чака като световен шампион“

Вчера на Световното първенство по плуване в ледени води в Талин, Естония българският плувец Цанко Цанков спечели златния медал на 450 м. свободен стил. След отличието на 200 м. свободен стил и бронзовия медал на 25 м. бътерфлай, Цанко успя да пребори конкуренция и триумфира в ледените води на Балтийско море. Днес, пред Фондация „Спорт в България“ плувецът сподели за постигнатите успехи в прибалтийската страна и за предстоящото преплуване на протока Кук, част от целта му да завърши успешно всички състезания от серията Ocean Seven.

– Цанко, как се чувстваш след добре свършената работа от теб на Световното първенство по плуване в ледени води?

– Чувствам се прекрасно. Изпълних целта си да спечеля медал от Световно първенство. Безкрайно съм щастлив, че положения от мен труд бе възнаграден. Спечелих 3 медала, от които два златни и един бронзов. Важно е да спомена ,че нивото на състезателите се вдига и конкуренцията е много сериозна.

– Разкажи ни и за самото първенство – каква бе обстановката в естонската столица?

– На това световно първенство участваха над 900 спортисти от 41 държави. Имаше огромен интерес към състезанието от цял свят. Церемонията по награждаването на дисциплината 450 м. свободен стил се проведе в залата на Порт Талин, където близо 2 000 човека станаха свидетели на събитието, по време на което ми бе връчен втория златен медал. На стълбичката на победителите до мен се качиха и словака Петер Плавец и аржентинецът Томас Диас.

– Цанко, би ли споделил какво ти предстои в най-близко време? Къде ще е следващото ти предизвикателство в плуването в открити води?

– Скоро се прибирам в България и ще имам много малко време за възстановяване и почивка. На българското Черноморие ще започне подготовката ми за следващото предизвикателство, което ме очаква – а именно преплуването на протока Кук, който е край Нова Зеландия, в Тихия океан. Събитието ще е в началото на месец април и скоро ще обявим точната дата. Искам специално да благодаря за подкрепата на  Фондация „Спорт в България“, за възможността да се подготвя, да пътувам и да се изправя пред това поредно предизвикателство за мен. Вярвам, че ще успея, както бе и с преплуването на протока Каталина.

Преплуването на протока Кук е част от седемте маратонски състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). За сега Цанко е успял да завърши успешно две от общо седемте маратона – преплуването на Гибралтарския проток и това на разстоянието между о. Санта Каталина и Лос Анджелис. Целта на плувеца е да се превърне в първия българин, завършил успешно всичките маратонски състезания от тази серия.