Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков се срещна с младите надежди на ПФК „Левски“

Известният български плувец Цанко Цанков се срещна с младите футболни надежди от Академия „Левски“. Юношите на отбора до 16 години с треньор Димитър Андонов, имаха възможност да се запознаят с плувеца, който в края на август 2023 г. стана първият българин преплувал разстоянието от 36 км между Лос Анджелис и остров Каталина в студените води на Тихия океан. Събитието бе организирано от Фондация „Спорт в България“ с помощта на Елин Топузаков, който ръководи Академията на ПФК Левски

По време на срещата успешният спортист сподели трудностите, през които е преминал в професионалния си път, и даде ценни съвети на младите таланти. Плувецът изнесе кратка мотивираща реч за подготовката си, а старши треньорът му Николай Илиев ги покани на открит урок по плуване с шампиона.

Юношите на „Левски“ имаха възможността да изгледат късометражния филм Шампионът на Тихия океан – Цанко Цанков, създаден специално за последното постижение на спортиста – преплуването на 36-те километра между Лос Анджелис и остров Каталина. 

„За мен е удоволствие да се срещна с вас – изгряващите таланти на българския футбол. За един спортист дисциплината е едно от най-важните качества, които трябва да се стреми да гради. Това, което ни прави добри, е волята да не се отказваме, когато сме изправени пред трудности. Не разчитайте само на таланта си, защото успехът се постига с много труд и дисциплина. Поставяйте си цели и се борете до край, за да ги постигате. И помнете, че усилията, които полагате днес, ще бъдат възнаградени утре“, сподели Цанков с юношите на „Левски“.

Преди събитието, плувецът се запозна със собственика на Левски Наско Сираков и със старши треньора на отбора Николай Костов. В края на 2023 г., непосредствено преди последния домакински мач на „Левски“ за сезона, на Цанко му беше връчена фанелка с номер 9 и бе аплодиран от сините привърженици на стадион „Георги Аспарухов“