Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков: Щастлив съм, че успешно преплувах протока Кук, през октомври атакуваме Молокай

Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. Това заяви родният плувец Цанко Цанков на пресконференция в Пресклуб България след завръщането си в страната от Нова Зеландия. Там Цанко преплува един от най-трудните плувни маратони – протока Кук, с рекордно време.

„Това беше най-трудното ми плуване до момента, въпреки че всеки от маратоните има своите специфики и характеристики. От началото бях подложен на тази много студена вода и в първия час след старта имаше големи вълни и силни течения. Може би, щях да го преплувам за 4 ч. и 30 мин.,  но и 6 ч. и 23 мин. е най-доброто време за годината. От 11 опитали плувци, само 5 успяхме да завършим“, започна Цанков, който е един от спортистите, подкрепяни от Фондация „Спорт в България“.

Шампионът на Тихия океан – еп. 1, проток Каталина.

По време на пресконференцията мениджърът на Цанко Николай Илиев сподели, че в момента се довършва втория филм от серията „Шампионът на Тихия океан“, който ще разкаже за подвига на българския плувец.

„Благодарим на основния ни спонсор Фондация „Спорт в България“ и лично на г-жа МакКий, която е част от екипа ни. Този път не можа да присъства лично, но постоянно се информираше за случващото се. Тя е и продуцент на поредния филм, който до седмица ще е напълно готов. Щом това е факт, тръгваме с Цанко да го показваме по градове, на хора, които желаят да го видят. Сигурен съм, че ще постигне огромен успех“, сподели Илиев.

Следващото голямо изпитание за Цанко Цанков го очаква през месец октомври, когато той ще направи опит да преплува протока Молокай (разстоянието между о. Оаху и о. Молокай, Хавайски острови). На пресконференцията стана ясно, че екипът на българския плувец подготвя още един проект, който ще изненада приятно българската публика.