Фондация „Спорт в България“

Седмица на успехите за спортистите, подкрепени от Фондация „Спорт в България“

Изминалата седмица беше изключително успешна седмица за спортистите, подкрепени от Фондация „Спорт в България“, които завоюваха множество отличия на състезания в Исландия и Гърция.

Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши на второ място при жените и на 19-то място в генералното класиране на Reykjavík Open с 6,5 точки от възможни девет, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО коефициент от нейния.

„Целта ми беше да загрея за Турнира на претендентките. Мисля, че беше полезно за мен да участвам в този турнир. Успях да повиша рейтинга си и имах много интересни партии. Единственото неудобство беше изключително студеното време, но се радвам, че не повлия на играта и настройката ми“, сподели Нургюл пред Фондация „Спорт в България“.

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Турнира на претендентките в Торонто, който започва на 4-ти април.

„Няма промяна в това колко уверена се чувствам за предстоящия турнир. През тези месеци се подготвях и все още се подготвям много сериозно. Крайният резултат зависи от много фактори, но за мен е важно да направя каквото зависи от мен“, добави Салимова.

Националният ни отбор по художествена гимнастика този уикенд се представи впечатляващо, като завоюва седем медала на Световната купа по художествена гимнастика в Гърция. В Палео Фалиро, България бе представена от индивидуалните състезателки Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева и от ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

Елвира Краснобаева триумфира като шампион в многобоя при жените при дебюта си на Световната купа. Тя спечели още три отличия – златен медал на обръч и два сребърни на бухалки и лента.

„От тази Световна купа останах с много добри впечатления. Беше нещо ново за мен да се състезавам с най-добрите гимнастички в света. Най-голямото предизвикателство за мен беше да се концентрирам  да изпълня безупречно всичките си съчетания в многобоя. Разбира се, има още много върху какво да се работи и да се подобрява“, сподели Елвира Краснобаева след завръщането си в България“.

Блестящо бе представянето и на Ева Брезалиева. Грацията ни завоюва сребърен медал в многобоя и бронзови на топка и бухалки. Брезалиева записа и две четвърти места във финалите на обръч и лента.

„Останах с много позитивни впечатления от Световната купа.  Доволна съм от себе си, въпреки че има върху какво още да се работи, за да се представим в пълния си блясък. Радвам се, че успях да овладея емоциите си и да съм напълно концентрирана през цялото състезание“, коментира Ева Брезалиева пред екипа на Фондацията.

Ансамбълът-жени, които ще представляват България на Олимпийските игри в Париж това лято, също се представиха на ниво на Купата в Гърция. Следващото важно състезание за националния ни отбор по художествена гимнастика е Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе в София, зала „Арена София“, на 12-14 април. Тук, България ще бъде представлявана от ансамбъл-жени, Боряна Калейн и Стилияна Николова.