Фондация „Спорт в България“

Нургюл: След Турнира съм по-опитна и по-силна

„Чувствам се по-опитна и по-силна след участието си в Турнира на претендентките“, сподели Салимова ексклузивно за Фондация „Спорт в България“. „Това е състезание от най-високо ниво и малцина от целия свят са успявали да се класират за него. Много съм щастлива, че бях една от тях.“

Подкрепената от Фондация „Спорт в България“ шахматистка Нургюл Салимова натрупа 5.5 точки в актива си и завърши на седмо място на Турнира на претендентките в Торонто, Канада.

Салимова бе най-младата шахматистка в надпреварата и се представи достойно, като записа една победа, девет ремита и четири загуби, и се нареди пред украинката Анна Музичук в крайното класиране. „Научих много нови неща – шахматни и не толкова шахматни, които съм сигурна, че ще ми бъдат от полза в бъдещ план“, добави Нургюл.

Победителка стана китайката Тан Чжонги с 9 точки, като тя ще спори за световната титла срещу сънародничката си Дзю Уъндзюн. Салимова смята, че добрата подготовка е едно от основните неща, които са ѝ помогнали да се представи добре в Торонто. „Няма промяна в плановете и тренировките ми – просто съм си отбелязала нови неща, върху които да работя, за да се представям още по-добре на следващите турнири, на които взема участие“, добави тя.

Фондация „Спорт в България“ продължава да подкрепя Нургюл Салимова и прави всичко възможно да улесни пътя ѝ към постигането на световни успехи.