Фондация „Спорт в България“

Нургюл Салимова завърши на второ място при жените на Reykjavík Open

Нургюл Салимова завърши на второ място при жените и на 19-то място в генералното класиране на Reykjavík Open.

Салимова завърши Откритото първенство на Исландия с 6,5 точки от възможни девет, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното.

При дамите българката беше изпреварена единствено от рускинята Лея Гарифулина. Тя също събра 6,5 точки, но има по-добри допълнителни показатели.

Само осем шахматисти постигнаха по-добър резултат от Салимова, като победител стана румънецът Богдан-Даниел Деац, който единствен натрупа 7,5 точки в актива си. Различните показатели при равенство в точките отреждат на българката 19-то място в крайното класиране, което е успех за нея, тъй като тя бе с 36-ти ЕЛО ранкинг сред записаните участници.

За Салимова турнирът в Рейкявик бе генерална репетиция за участието ѝ в Турнира на претендентките в Торонто, който започва на 4-ти април. Състезанието, в което ще участват осем от най-добрите шахматистки от цял свят, ще излъчи съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за световната титла през 2025 година.

Източник: БГНЕС