Фондация „Спорт в България“

Нургюл Салимова игра блиц шах с ученици от столичното 31-во училище

Известната българска шахматистка Нургюл Салимова игра блиц шах с ученици от софийското 31-во училище „Иван Вазов“ и им показа интересни похвати в играта. Училището има отбор по древната игра, редовно се провеждат турнири на тяхна територия, а учениците участват в състезания на национално ниво. На събитието, което бе организирано по инициатива на Фондация „Спорт в България“ и със специалното съдействие на ръководството на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, Нургюл разкри подробности за своя път към спортните успехи, а учениците й задаваха любопитни въпроси, свързани с играта.

„Най-важното, което искам да ви кажа, е да имате мечти и да ги следвате, независимо колко труден е пътят. Освен хубави партии, имам и лоши, но всеки труд бива възнаграден накрая. В това съм сигурна“, каза 20-годишната Нургюл, която е вицешампион на Световната купа по шахмат за жени в Баку за 2023 г. и европейска шампионка с националния отбор на България в Будва.

Един от първите хора, които запознават Нургюл с шаха, е дядо ѝ Салим. Интересен факт е, че учителят по история в 31-во СУЧЕМ, Борис Русев, също е играл шах с него, когато е бил дете. „Аз съм роден близо до Търговище, както и дядо ѝ Салим. Когато бях малък, той беше най-добрият шахматист в района и аз често играех с него, но той всеки път ме побеждаваше. В момента обаче мога откровено да кажа, че тя го е надминала. Виждам приемственост и развитие, едновременно. Това е удивително“, каза Русев, който е и 34-кратен шампион в куиз шоуто на БНТ „Последният печели“.

„Изключително щастливи сме, че можем да запознаем децата с гросмайстор. Може би най-важната причина, поради която всички са тук, е защото ти, Нургюл, си олицетворение на всички уроци, на които искаме да научим тези деца – трудът, усилията и постоянството водят до успех“, допълни Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

Изпълнителният директор на Фондация „Спорт в България“ Вяра Великова припомни, че Фондацията официално обяви подкрепата си към „сияйната роза“ на българския шахмат миналата година и добави, че тази година ще  организира събития и инициативи, които стимулират аматьорския и масовия спорт.

„Благодаря на всички вас, които сте тук. Ние от Фондация „Спорт в България“ искаме да ви покажем, че е забавно да се спортува. Знаем, че за вас е важно да се срещате с успешни спортисти и ние ще се постараем продължим да превръщаме това в реалност. Спортувайте! Спортът е здраве и нашата цел е да ви осигурим условия за това.“, сподели още Вяра Великова.

Срещата с учениците от 31-во училище е една от последните официални изяви на шахматистката преди тя да започне усилената си подготовка за Турнира на претендентките в Торонто. След успеха на Световната купа по шахмат за жени, Нургюл се класира за този най-престижен шампионат в света на шаха. Турнирът ще се проведе между 3-ти и 24-ти април в Торонто, Канада. Там Салимова ще се изправи срещу най-добрите шахматистки в света. Ако спечели този турнир, я очаква битка за световната титла с настоящата шампионка – Дзю Уъндзюн.