Фондация „Спорт в България“

Какво предстои за Нургюл на Турнира на претендентките?

Днес, 4-и април, от 21:30 ч. местно време голямата надежда на българския шахмат Нургюл Салимова започва участието си в Турнира на претендентките в Торонто в борбата за световната титла. Първата съперничка на младата българка е украинката Ана Музичук, срещу която Салимова вече се е изправяла и побеждавала на полуфиналите на Световната купа по шахмат за жени в Баку 2023.

Официалното откриване на турнира в канадския град, който ще продължи до 22-ри април, се състоя вчера в The Great Hall Toronto.

Осем световноизвестни шахматистки – Александра Горячкина (Русия, рейтинг 2553), Лей Тингдзие (Китай, 2550), Хумпи Конеру (Индия 2546), Катерина Лагно (Русия, 2542), Тан Джонги (Китай, 2521), Ана Музичук (Украйна, 2520), Вайшали Рамешбабу (Индия, 2475) и Нургюл Салимова (България, 2432), ще определят победителката, която ще получи правото да играе мач за титлата с вече трикратната световна шампионка – китайката Дзю Уъндзюн.

Първите шест в списъка заемат съответно трето, четвърто, пето, шесто, седмо и осмо място в световната ранглиста публикувана на 1-ви април. Най-опитната от всички състезателки е 37-годишната Хумпи Конеру, а най-младата – 20-годишната Нургюл.

Всяка от участничките ще изиграе по 14 партии, съответно по една с белите и една с черните срещу всяка от съперничките. Жребият е дирижиран, защото участват три двойки състезателки от една страна – Русия, Индия и Китай.

Програмата на Нургюл Салимова:

4 април – Анна Музичук (Украйна)

5 април – Лей Тингдзие (Китай)

6 април – Вайшали Рамешбабу (Индия)

7 април – Хумпи Конеру (Индия)

9 април – Тан Джонги (Китай)

10 април – Александра Горячкина (Русия)

11 април – Катерина Лагно (Русия)

13 април – Анна Музичук (Украйна)

14 април – Лей Тингдзие (Китай)

15 април – Вайшали Рамешбабу (Индия)

17 април – Хумпи Конеру (Индия)

18 април – Тан Джонги (Китай)

20 април – Катерина Лагно (Русия)

21 април – Александра Горячкина (Русия).

Според регламента играчите имат по 90 минути за първите 40 хода, след което 30 минути за остатъка от партията. От първия ход за всеки следващ към времето им се добавят по 30 секунди. 1 точка се присъжда за победа и 0.5 за реми.

Общият награден фонд на турнира е 250 хиляди евро. Освен правото да играе в мача за световната титла победителката получава и 24 хиляди евро. Втората и третата взимат съответно 18 и 12 хиляди.

За трети път FIDE организира турнир специално за дамите, като тази тенденция започна през 2019 година. Тази година обаче за първи път и мъже, и жени ще проведат турнира на едно и също място по едно и също време. Както при мъжете, така и при жените участничките са осем, а Салимова е с най-нисък ЕЛО коефициент от 2432.