Фондация „Спорт в България“

Фондация „Спорт в България“ с филм за преплуването на протока „Кук“ от Цанко Цанков

Фондация „Спорт в България“ ще спонсорира филм за преплуването на протока „Кук“ в Нова Зеладния от маратонския плувец Цанко Цанков. Тази новина съобщи Роси МакКий, учредител на фондацията, по време на пресконференция по повод предстоящото спортно събитие, свързано с Цанков, който наскоро стана световен шампион и рекордьор по плуване в ледени води на световното първенство в естонската столица Талин. 

Плувецът сподели, че заминава на 26 март за Нова Зеландия, където в началото на април – между 1 и 10 , той ще преплува 25-километровия проток. Очакваната температура на водата по това време ще е от 13.6 до 14 градуса. Сегашният световен рекорд за преплуването на „Кук“ е 4 часа и 33 минути. Преплуването на протока е в рамките на седемте маратонски състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). Начинанието на рекордьора ни е спонсорирано от Фондация „Спорт в България“.

Той вече успя да се справи с две от дестинациите в рамките на Ocean Seven – Гибралтар и протока Санта Каталина край Лос Анджелис. На второто присъства и Роси МакКий, която бе редом с екипа в придружаващата го лодка. Тогава бе направен филм за подготовката и самото преплуване, като осъществяването му бе подпомогнато отново от Фондация „Спорт в България“.

„Видях на живо неговото плуване край Лос Анжелис и никога няма да го забравя“, сподели Роси МакКий пред журналисти. „Ние като фондация повярвахме в Цанко и затова го подкрепяме в повечето му начинания. Личностните му качества са на високо ниво, а поставените два световни рекорда в Талин говорят и за качествата му на спортист. Той е пример за малките деца, а филмът ще помогне и в тази посока“, обясни още тя.

Източник: БГНЕС