Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков с два световни рекорда в Талин, чакат го протоците Кук и Кауаи

На Световното първенство по плуване в ледени води, което се проведе в естонската столица Талин, плувецът Цанко Цанков постави световен рекорд на дисциплините 200, с време 2:08:83 минути, и 450 метра свободен стил с време 5:21:59 минути. Освен това той успя да завоюва два златни медала на съответните дисциплини и бронзов на 25 метра бътерфлай.

През 2023 г. Цанко Цанков стана първият българин, преплувал 37-километровата дистанция от остров Санта Каталина до Лос Анджелис в студените води на Тихия океан за 10 часа 33 минути и 29 секунди. Преплуването на това разстояние е част от седемте маратонски състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). За сега Цанко е успял да завърши успешно две от общо седемте маратонски плувания (първият му успех от състезанията от веригата Ocean Seven е преплуването на Гибралтарския проток).

За 2024 г. плувецът си е поставил за цел да премине успешно през още две състезания от Ocean Seven – преплуването на протока Кук (Нова Зеландия) и това на протока Кауаи (Хавай), които ще осъществи с подкрепата на Фондация „Спорт в България“.

„Не получаваме средства и помощ от българската страна – изключително много зависим и държим на партньорството ни с Фондация „Спорт в България“. Моите успехи и резултати не биха били възможни без тази подкрепа“. Това отговори 36-годишният Цанко Цанков след завръщането си на родна земя от Талин, Естония.

В момента Цанко се готви за преплуването на протока Кук, което е планирано да се проведе в периода 1-10 април. По информация, предоставена от Фондация „Спорт в България“, състезанието по преплуването на протока Кауаи трябва да се проведе в началото на ноември (8-11 ноември).

Протокът Кауаи (известен също като протока Молокай) разделя островите Оаху и Молокай и е широк 42 км. Максималната му дълбочина е 700 м. Любопитен факт е, че и протока Кук в Нова Зеландия, и Кауаи в Хавай са открити от Джеймс Кук.