Фондация „Спорт в България“

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл-жени ще представят България в Париж

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл-жени ще представят България на Олимпийските игри в Париж. Решението, което определя, че седемте момичета ще се състезават на най-големия спортен форум на планетата, бе обявено днес от Българската федерация по художествена гимнастика. 

Националните състезателки Боряна Калейн и Стилияна Николова ще представят България в индивидуалната надпревара на Летните олимпийски игри в Париж само след месец. Резерва е Елвира Краснобаева. Ансамбъл-жени в състав – Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, ще търсят защита на олимпийската титла при ансамблите.

Днес, също така, Общото събрание на БОК утвърди българската делегация за Олимпийските игри, които започват на 26 юли. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 45 състезатели в 16 спорта. Същевременно председателят на БОК Стефка Костадинова обяви, че знаменосци на българската делегация в парада на нациите по време на откриването на Олимпиадата ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Петър Мицин.

От своя страна, част от делегацията ни по художествена гимнастика са старши треньора на индивидуалното Бранимира Маркова, личните треньори на двете грации Марияна Памукова и Валентина Иванова, старши треньора на ансамбъл-жени Весела Димитрова и нейния помощник Ясена Стойнева, д-р Мариян Добрев, психолози проф. Татяна Янчева и Стелияна Янкова и кинезитерапевтите Георги Ряхов и Ясон Петусис. Водач на делегацията в този спорт ни е президентът на БФХГ Илиана Раева.

Надпреварата по художествена гимнастика е между 8 – 10 август. Пожелаваме късмет на грациите ни и на всички спортисти, които представят България!

Източник: БФХГ