Фондация „Спорт в България“

Фондация „Спорт в България“ подпомага Българската федерация по шахмат 2022

Тази година Фондация „Спорт в България“ e спонсор на  Българската федерация по шахмат 2022, благодарение на което талантливите ни шахматисти се включиха в редица състезания по света и в България. Сред тях са Държавните индивидуални първенства по класически шахмат за 2023 година, детски и юношески турнири, както и участието на Нургюл Салимова в сборния отбор на света за шахмат за жени в Астана, Казахстан.

Държавните индивидуални първенства по класически шахмат се проведоха в периода 21-28 януари, в клуб „Black&White“, Palms Royale Sofia, където 32 мъже и 19 жени бяха претендентите за титлата шампион на България по класически шахмат за 2023 година. Познати имена за любителите на шаха бяха: Нургюл Салимова, Ива Виденова-Куляшевич, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Надя Тончева, Адриана Николова, Кирил Георгиев, Мартин Петров, Радослав Димитров, Васил Спасов, Момчил Петков.

На световната сцена българският шахмат бе представен от гросмайстора при жените за 2019 – Нургюл Салимова. В периода 17-19 април, домакините на мачът за световната титла при мъжете в Астана, Казахстан, организираха мач на 8 дъски между отборите на Казахстан и сборният отбор на света за жени. Българската шахматистка бе единствената представителка от Европа, включена в сборния отбор на света за жени, като успя да се постави най-добро постижение сред всички участнички в мача, набирайки 11 от 16 възможни точки.

Фондация „Спорт в България“ има за цел да подпомага спорта в страната, работейки в няколко ключови направления. Тя се стреми да подкрепя професионални клубове и спортисти, детско-юношеските школи и организации за масов спорт и да насърчава физическата активност сред младите хора.