Фондация „Спорт в България“

Фондацията избра да помогне на световен рекордьор по плуване като първа кауза

Фондация „Спорт в България“ стартира дейността си, като обяви подкрепата си към каузата на Цанко Цанков – плувецът, поставил си за цел да бъде първият българин, преплувал трасето от 34 км. на протока Каталина. Той стана известен с поставянето на световен рекорд за 12 часа непрекъснато плуване в 50 метров басейн, както и с преплуването на Гибралтарския проток. С тази подкрепа Фондацията, която бе учредена с цел стимулиране на развието на спорта, заявява своята цел да позволи на българските таланти да покоряват нови световни величия.

„Ние създадохме Фондацията, защото вярваме, че българските спортисти имат нужда от подкрепа и за нас е огромна привилегия каузата на талант като Цанко Цанков, да е първата, зад която заставаме. Неговите резултати са повод за гордост на цяла България. От изключително значение за българските спортисти е да знаят, че имат на кого да разчитат за съдействие и да имат стимул да продължат да се състезават за българския флаг”, заяви изпълнителният директор на Фондация „Спорт в България“ адв. Вяра Великова.

Цанков, който през 2022 година стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток и завършил на първо място, ще се включи във второто състезание от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, които са сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). Състезанието, което ще се състои на 27 август, събира плувци от цял свят, които ще имат нелеката задача да преплуват разстояние от 34 километра от о. Санта Каталина до Лос Анджелис. При успех, Цанков ще се превърне в първия български плувец, прекосявал както разстоянието от Африка до Европа с плуване, така и това на протока Каталина.

„Безкрайно признателен съм на Фондация „Спорт в България“ за оказаната подкрепа и съдействие. Тяхната помощ идва в много ключов момент в моята кариера. Сега ще мога да съсредоточа усилията си изцяло в тренировки за предстоящото състезание и силно се надявам да зарадвам сънародниците си с успех”, каза Цанко Цанков.

Фондацията „Спорт в България“ ще съдейства за осигуряване на необходимите ресурси и условия, които Цанков ще използва в подготовката и участието си в мащабното състезание за преплуване на протока Каталина. Това партньорство е само част от планираните дейности на организацията с цел развиване на спорта на национално ниво.

Фондация „Спорт в България“ има за цел да подпомага спорта в страната, работейки в няколко ключови направления. Тя се стреми да подкрепя професионални клубове и спортисти, детско-юношеските школи и организации за масов спорт и да насърчава физическата активност сред младите хора.