Фондация „Спорт в България“

Грациите вдигнаха на крака зала "София" с новите си съчетания

Състезателките от националните отбори по художествена гимнастика индивидуално жени и ансамбъл, както и национален отбор девойки индивидуално, представиха своите нови композиции за пръв път пред публика.

Събитието се състоя в зала „София“, която се оказа тясна да побере всички желаещи да видят на живо гимнастичките, подпомагани от Фондация “Спорт в България”. Те в момента се готвят за предстоящия сезон, който включва и Олимпиадата в Париж. В залата присъства екип на фондацията, за да подкрепи грациите. 

Залата се напълни далеч по-рано от началния час на контролното. Входът за зрители беше свободен. Минути преди началото на събитието министърът на спорта Димитър Илиев уважи президента на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева с огромен букет цветя.

Боряна Калейн изненада с нещо изключително иновативно. Четирите ѝ нови съчетания вървят като сюжетна линия — музиката прелива от едно в друго. Истински разказ за цялостния път на примата ни за пътя, по който е преминала, за победите, трудностите и триумфа, книга, „прочетена“ на килима в четири композиции.

Стилияна Николова е сменила три от своите съчетания, като за своите бухалки тя е избрала песента „Хубава си моя горо”, която е изпята и аранжирана специално за тази композиция на грацията ни.

Ансамбълът в състав София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Камелия Петрова взриви публиката със съчетанието си на пет обръча. Композицията е по музика на емблематичната мелодия на Енио Мориконе „Chi Mai“ от филма „Професионалистът“. Върху нея са насложени български фолклорни ритми.

Музиката за топки и ленти, която е избрал щабът на ансамбъла е ремикс на Allegro Feat. L.V., Fresh Game & Cokni O’Dire – “Someone Else“.

На килима излязоха още Елвира Краснобаева, Никол Тодорова, Ева Брезалиева и Магдалена Вълкова.

Българският национален отбор по художествена гимнастика е с пълен брой квоти за Париж 2024 – две индивидуални и ансамбъл.