Фондация „Спорт в България“

Фондацията подкрепи Международния плувен маратон „Порт-Бургас“

Четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт-Бургас“ демонстрира рекорден интерес. Общо 217 плувци от 8 държави ((България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Германия, Австрия, Русия и Украйна) взеха участие в него. Състезанието, организирано от плувеца Цанко Цанков и клуб по плувни спортове „Победа“, се проведе в акваторията на Морска гара Бургас и включваше дисциплини от 1000 и 3000 метра.

Условията за плуване бяха изключително благоприятни, което направи и борбата за първите места още по-оспорвана. Победител при мъжете на 1000 м. стана Йордан Янчев с време от 12 минути и 32 секунди, следван от Дарен Кирилов (12.34 мин.). При жените златото спечели Лора Великова с 13.30 мин., втора е Калина Захариева (13.31 мин). На 3000 метра шампион при мъжете е Дарен Кирилов (37:16 мин.), докато Лора Великова триумфира при жените с 40:46 мин.

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов откри официалната част на събитието, което се осъществи с подкрепата на Фондация „Спорт в България“, Община Бургас, Военноморски сили , Порт Бургас и още партньори.

Цанко Цанков остана доволен от състоялия се маратон, който за него е истински празник на плуването. Тази година на българския плувец му предстои още да преплува разстояние от 100 км. в река Дунав на 6-и септември, а през ноември да се изправи пред предизвикателството да преплува протока Молокай, част от Ocean Seven.