Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков: Ще атакувам световен рекорд по плуване в открити води

Цанко Цанков, български шампион по маратонско плуване в открити води, ще атакува световен рекорд в дисциплината на 27 август, когато ще преплува в студените води на Тихия океан разстоянието от 36 км. между остров Санта Каталина и град Лос Анжелис. Плувецът бива подкрепен от Фондация „Спорт в България“ което е част от ангажимента ѝ да стимулира развитието на българския спорт. 

Преодоляването на тази дистанция за рекордно време е част от неговата цел да покори Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, което ще му гарантира място в Международната алея на плувната слава във Fort Lauderdale в САЩ. 

Преди отпътуването за САЩ, треньорът и мениджър на Цанко – Николай Илиев, разказа за трудния път на плувеца до предстоящото събитие. „При подготовката много важна за нас беше помощта на всички спонсори, между които фирми и институции. Протегнатата ръка и навременна помощ от страна на Фондация „Спорт в България“ позволи да се направят финалните приготовления и да се сведат до минимум проблемите около организацията и престоя в Щатите, както и около самото преплуване“, обясни той.

Илиев обясни, че заминават с екип от 11 души и вече са ангажирали всички, които ще имат участие в организирането и провеждането на събитието.

За своите 36 години, Цанко Цанков постави световен рекорд за 12 часа непрекъснато плуване в 50 метров басейн, преплува Гибралтарския проток и спечели още много медали от различни състезания в дисциплините му.

Цанко Цанков обясни, че миналата година е станал първият българин, преплувал Гибралтарския проток. „Сега ще атакувам протока Каталина, който е един от седемте най-трудни за плуване. Като част от подготовката ми, вече съм преплувал над 1800 километра в открити и студени води и в басейн. Мисля, че съм се подготвил по най-добрия начин за това, което ми предстои“, разказа той.

Очакванията на Цанко Цанков за самото преплуване са да е трудно, защото Тихият океан е с много студени води. Ниската температура на водата – около 18 градуса, създава много рискове, защото това е единственият плувен маратон, който се провежда през нощта и трябва да се плува около 8 часа в тъмни води.

Това ще е историческо за България постижение за плуването в открити води“, каза още той. Разходите са много големи, но обясни, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието. Подобно плуване досега не е правено и ще остане част от спортната история на България. Цанко Цанков вярва, че ще даде положителен пример на децата и подрастващите, които да се занимават активно със спорт.