Фондация „Спорт в България“

Цанко Цанков: Маратонското плуване е свързано най-вече с развитие на много здрава психика

Маратонското плуване е свързано най-вече с развитие на многа здрава псхика. Това съобщи в интервю за БГНЕС на един от най-добрите ни плувци в открити води, международният и европейски рекордьор Цанко Цанков.

На специално събитие на стадион „ Георги Аспарухов “ на 12 октормври, неделя той получи фланелка с номер 9 от изпълнителния директор на Левски Даниел Боримиров преди домакинството на Ботев Пловдив от 17-ия кръг на Първа лига.

„Номерът е подбран от управлението на футболен клуб Левски. За мен е огромна чест да получа тази фланелка, аз лично от малък съм фен на футболен клуб Левски и за първи път съм удостоен с такава чест. Честно казано, моето обичано число е 3, но то беше вече заето в номерацията на Левски и по тази причина те са избрали номер 9. Не е свързано с маратоните, които ние провеждаме или с номера, който е по някакъв начин с мен “, коментира Цанков по отношение на получената фланелка и продължи:

„ Когато мога, винаги следя футбол. Днес ще изгледам целия мач, ще подкрепям екипа на Левски и се надявам на победа “.

Цанков е световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без спиране в 50-метров басейн, както и първият човек в историята, преплувал акваторията на бургаския залив. 36-годишният ни плувец е първият, преплувал Гибралтарския проток, като последното му постижение е преплуването на близо 40-километровото разстояние от о. Санта Каталина до Лос Анджелис.

Относно маратонското плуване и подготовката си за него, той заяви следното : „ Най-вече маратонското плуване е обвързвано с развитие на много здрава психика,  която е много важна за плувеца на дълги дистанции. Подготовката си я почти изцяло в плувния басейн, но и в открити води, защото плувните маратони, които ми предстоят през следващата година, са в доста студени води. Даже вчера плувах в Черно море, в района на бургаския залив, където сега температурата на водата е около 17 градуса “.

По отношение на това което му следва през новата 2024 година, Цанков разкри : „През месец април, от 1-10, ще бъдем на протока Кук в Нова Зеландия – това е един от най-трудните плувни маратони в света, представлява разстоянието между двата острова на Нова Зеландия – то е към 25 км., което не е много голямо, но условията са изключително трудни. Температурата на водата достига максимум до 14 градуса, районът е характерен с много силните си течения, големите вълни и едно от основните местообитания на един от най-големите океански хищници, а именно голямата бяла акула. Надявам се да нямаме такава среща – безопастността на плувците се обезпечава по най-добрия начин от организаторите. От 1-10 април е нашият период, вече в края на сезона за преплуване – надявам се да се представим по най-дорбия начин “.

Родният плувец сподели още, че е получавал нееднократно препоръки от Петър Стойчев. „ Получавал съм много ценни съвети от него, като цяло за подготовката ми, за плуването в открити води – иначе той има регистрирано едно участие в седемте най-трудни плувни маратона в света – а именно Ламанша, който той преплува, ако не се лъжа, през 2006 година “.

„Много се радвам, че в българското плуване и в момента имаме много големи таланти. Млади състезатели, много перспективни – имаме световен шампион при младежите. Специално за маратонското плуване и за плуването в открити води – първо, то не е за всеки плувец, и второ, мисля, че плувецът трябва вече да е достигнал до една определена възраст, за да има натрупани зад гърба си достатъчно тренировъчни и състезателни километри, опит и една доста добра издръжливост, за да може да се насочи към откритите води. Но се надявам, че едни от най-добрите ни плувци към днешния ден ще могат да продължат нашите постижения в откритите води “, приключи Цанко Цанков. 

Източник: БГНЕС