Фондация „Спорт в България“

Нургюл Салимова: Голямата ми цел е да съм световна шампионка за жени

„Когато бях малка, винаги казвах и бях убедена, че ще стана световна шампионка за жени. С времето осъзнах, че това не е толкова просто, така че това ми е най-голяма цел, но е малко далеч в момента. Просто искам да подобря играта си до нивото на световната шампионка за жени или повече от това. Ще продължавам да работя, за да ставам все по-добра. Вярвам, че по този начин ще дойде гросмайсторската титла и световната титла, може би, за нея не мога да гарантирам“. Това сподели в интервю за БГНЕС Нургюл Салимова, която се готви за участие в Турнира на претендентките през април.

20-годишната Салимова ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година. „Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на Фондация „Спорт в България“, за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир“.

„За мен винаги е най-важно да съм в добро настроение. Това наистина прави огромна разлика в моята игра и смятам, че ако се чувствам добре физически и психически и ако съм спокойна за другите неща – организационни и лични, мисля, че ще се представя добре. Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като е много труден турнир с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също така, че този турнир е част от процеса, моята главна цел е да стана гросмайстор за мъже, така че това е просто стъпка към тази цел“, допълни Салимова.

Тя разкри какво ѝ остава, за да придобие титла гросмайстор при мъжете: „За да станеш гросмайстор, се изискват три норми и рейтинг критерии. Трябва да имам 2500 рейтинг, аз в момента 2426, за съжаление, трудно се вдига рейтинг след 2400, защото се смъква коефициентът. Аз имам две норми за гросмайстор, трябва да имаш три турнира с пърформанс над 2600, аз имам два такива турнира, така че ми трябва една норма и малко рейтинг“.

„Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди това тази година съм в Гран при сериите при жените, където също участват най-добрите жени в света, това също е ново за мен, за първи път ще участвам в тези серии. Разбира се, и много други турнири, които са всяка година, но най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите“, каза младата шахматистка относно предстоящите през тази година турнири.

Тя разкри, че любимият ѝ шахматист е бившият световен шампион Анатолий Карпов. „Той е изключително добър позиционен играч, като цяло е добър играч, световен шампион. Много ми харесва стила му на игра, изучавала съм много негови партии, както и на другите световни шампиони. Може да приоритизираш някой шахматист или да ти харесва повече стила му поради различни причини, но трябва да се научаваш от всички, трябва да видиш всички топ партии, класически партии. Анализирала съм много такива партии и мисля, че той се откроява като един от любимите ми шахматисти“.

За финал Салимова сподели дали би искала да се съревновава с най-добрите шахматисти при мъжете. „Всеки би искал, но ако трябва да сме реалисти, това е трудно в момента, тъй като най-добрият шахматист в света Магнус Карлсен е достигал рейтинг 2882, а като жена единствено унгарката Юдит Полгар със своето ЕЛО 2735 се доближава до него. Мисля, че това говори достатъчно за разликата, но се надявам, че жените ще ставаме все по-добри и по-добри, защото ние също се трудим много, ние също заслужаваме. Това е по-дълбока тема защо мъжете са по-добри, за съжаление, все още е така“, каза тя. 

Научете повече за подготовката на Нургюл Салимова, като последвате линка към интервюто.

Източник: БГНЕС