Фондация „Спорт в България“

Нургюл Салимова, Боряна Калейн и Стилияна Николова в ТОП 10 на „Спортист на годината 2023“

Трима спортисти, подкрепени от Фондация „Спорт в България“, се наредиха в челната десятка на ежегодния конкурс „Спортист на годината 2023“. Нургюл Салимова, Боряна Калейн и Стилияна Николова се наредиха съответно на шесто, седмо и девето място в класацията. 

През 2023 година Нургюл Салимова стана втора на Световната купа за жени по шахмат в Баку. През същата година – на 20 ноември 2023, младото шахматно чудо печели златен медал като победител на втора дъска в отбора на България на Европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва (Черна гора). По време на конкурса „Спортист на годината 2023“ тя се нареди на шесто място и благодари на публиката. 

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Баку 2023  Боряна Калейн зае седмо място в  традиционната анкета на спортните журналисти „Спортист на годината“.

„За мен е огромна чест да бъда тук днес. Да съм номер 7 сред спортистите на България. Това показва, че трудът наистина се възнаграждава. Благодаря на моята треньорка Марияна Памукова, без която нямаше да стигна дотук днес. Благодаря на Българска федерация художествена гимнастика и на спортните журналисти“, заяви Боряна Калейн.

Брозновата медалистка в многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика Стилияна Николова се нареди на 9-о място. 

„Първо искам да благодаря на журналистите, които гласуваха за мен, на Министерството на младежта и спорта за подкрепата и Българска федерация художествена гимнастика за това, че са винаги до нас и ни помагат. Пожелавам на всички една страхотна 2024 година, която да бъде една от най-незабравимите за нашия спорт“, заяви Стилияна Николова.

Списък с ТОП 10 в „Спортист на годината 2023“:

  1. Александър Везенков (Баскетбол) – 1009 точки 
  2. Григор Димитров (Тенис) – 711
  3. Петър Мицин (Плуване) – 684
  4. Алберт Попов (Ски алпийски дисциплини) – 587
  5. Карлос Насар (Вдигане на тежести) – 572
  6. Нургюл Салимова (Шахмат) – 459
  7. Боряна Калейн (Художествена гимнастика) – 301
  8. Йоана Илиева (Фехтовка) – 269
  9. Стилияна Николова (Художествена гимнастика) – 138
  10. Александър Николов (Волейбол) – 129