Фондация „Спорт в България“

Бляскава премиера на сериал за Диамантените момичета

На бляскава церемония бе представена премиерата на сериала на Андрей Андонов „Пътят“, посветен на първата олимпийска титла за българската художествена гимнастика. Гостите в Народния театър „Иван Вазов“ видяха кадри от спечелването на златния медал от българския ансамбъл в Токио.

Сред официалните гости на събитието бе изпълнителният директор на Фондация „Спорт в България“ Вяра Великова. В началото на 2024 година Фондацията обяви подкрепата си към настоящия ансамбъл на България и индивидуалните спортисти по художествена гимнастика, като част от мисията си да подкрепя развитието на професионалния спорт у нас. „Олимпийското злато е титла, за която всеки спортист копнее. Това е не просто документален сериал, а откъс от живота на момичета, които прославиха България и българския спорт по целия свят“, сподели Вяра Великова.

Премиерата бе уважена още от президента на Република България Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, спортния министър Димитър Илиев, олимпийската шампионка Весела Лечева, президентът на БОК Стефка Костадинова. Мило Борисов и Роси МакКий, крайни собственици на мажоритарния акционер на „Телематик Интерактив България“ АД, и изпълнителният директор на дружеството Лъчезар Петров, също присъстваха на премиерата на „Пътят“.

Сериалът е изграден от автентични кадри, съчетаващи интригуващи истории и вълнуващи моменти, свързани с пътя на „Диамантените момичета“ към спечелването на олимпийското злато на Токио 2020.

„Филмът е с ярко изразено послание“, сподели президентът на БФХГ Илиана Раева. „То е, че спортът е социален феномен, който може да те направи победител и да те накара да преживееш катарзис, след който да се изправиш още по-силен. Когато имаш голяма мечта и пътят е тежък и труден, трябва да вярваш до край, че ще я сбъднеш“, добави още Илиана Раева.

Сериалът, посветен на Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова, заедно с треньорките Весела Димитрова и Михаела Маевска, индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Катрин Тасева със своите треньорки Марияна Памукова и Бранимира Маркова ще се излъчва всяка събота от 20-ти януари в 15:00 ч. по bTV.